ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Κόκορας κρασάτος (coq au vin)

 Εκεί ψηλά στο βουνό της Αίγινας έγινε μυστική συνάντηση , τα θέματα της συζήτησης τα γνωρίζει ο ψαρόγατος αλλά θα σας αποκαλύψει μόνο το μενού . Δεν γνωρίζει έαν ο κόκορας ήταν ελεύθερης βοσκής ή αποτέλεσμα κυνηγιού.   Όμως θα κάνει μια προσφορά στους αναγνώστες του την συνταγή


Υλικά:
  • 1 κόκορας, 2 κιλά περίπου κομμένος μερίδες
  • 2-3 ντομάτες ώριμες τριμ.
  • 1 κουτ. σ. πελτέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκ.
  • 2-3 σκελ. σκόρδο ψιλοκ.
  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο ξηρό
  • 1 ποτήρι λάδι
  • 3-4 δαφνόφυλλα
  • 5-6 κόκους μπαχάρι
  • πιπέρι, αλάτι
  • ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕΛΛΙΣΑ ΝΟ 5
Ο κόκορας να είναι πλυμένος στο σουρωτό στο ψυγείο 2-3 ώρες ή από βραδύς να στραγγίζει, να πετύχουμε καλύτερο τσιγάρισμα.
Αν τον σφάξετε εσείς, μην τον ψήσετε αμέσως, να τον αφήσετε 1-2 μέρες στο ψυγείο να σιτέψει.
Εκτέλεση:
  • Σε ένα ευρύχωρο τσικάλι (εγώ χρησιμοποιώ χύτρα ταχ.), βάζουμε το λάδι, στρώνουμε τα κομμάτια μιά στρώση και τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά γυρίζοντας τα να ροδίσουν απ' όλες τις μεριές. Αν δεν χωράνε όλα μαζί, βγάζουμε τα πρώτα και τσιγαρίζουμε τα υπόλοιπα.
  • Όταν τελειώσουμε με το τσιγάρισμα, τα ρίχνουμε όλα στο τσικάλι, βάζουμε το
  • κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, το μπαχάρι, το πιπέρι, τα φέρνουμε 2-3 βόλτες και τα σβήνουμε με το κρασί.
  • Βάζουμε την ντομάτα με τον πελτέ, συμπληρώνουμε με νερό να είναι ίσα-ίσα και το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένο.
  • Παρακολουθούμε το νερό του και συμπληρώνουμε να είναι πάντα ίσα-ίσα, το αναχουμίζουμε 1-2 φορές και κατά το τέλος το αλατίζουμε.
Η σάλτσα του πρέπει να είναι ροζέ,όχι κόκκινη όπως το κοκκινιστό..
Ευνόητο είναι οτι το ψήσιμο διαρκεί ανάλογα με την ηλικία του κόκορα.

1 σχόλιο: