ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

ΛΥΚΟΦΙΛΙΕΣ



Κουβέντες καφενείου που έχουν σχέση με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις 
- Άμα έχεις τέτοιους φίλους τι να τους κάνεις τους εχθρούς;...
- Τα κάστρα πέφτουν από μέσα....
- Όπως στρώνεις κοιμάσαι...
- Δεν ήταν συνδυασμός αλλά λυκοφιλίες !!!

Η «λυκοφιλία», όμως, δεν είναι φιλία.
Χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που δε σε επιλέγουν για τα στοιχεία του χαρακτήρα σου, αλλά για μια ιδιότητά σου που τους προκαλεί το ενδιαφέρον ή θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν. Μια ιδιότητα που μπορεί να σχετίζεται με τον χώρο της δουλειάς σου, με την οικονομική σου κατάσταση, με την κοινωνική / προσωπική ζωή σου… κι ας συμπληρώσει ο καθένας τη δική του σκέψη στον κατάλογο.

Χώνονται κυριολεκτικά στο πλευρό σου και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να παραμείνουν εκεί. Πολλές φορές σε κολακεύουν με γλοιώδη γλώσσα που βγάζει μάτι, γιατί όσο αφελής κι αν είσαι μια στοιχειώδη αυτογνωσία λίγο πολύ την έχεις. Θα μου πεις τώρα, μα γιατί να είναι κανείς καχύποπτος όταν ένας άνθρωπος σε εκτιμά τόσο πολύ και το δείχνει τόσο πολύ. Γιατί να μην είναι ένας άνθρωπος που όντως σε έχει ξεχωρίσει και σε θέλει για φίλο του.

Νομίζω ότι τα πράγματα είναι απλά. Οι σχέσεις θέλουν τον χρόνο τους για να ωριμάσουν και να κατασταλάξουν. Κι αυτό που ισχύει είναι ότι όσο μεγαλώνεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να κάνεις καλούς φίλους. Με τα χρόνια διευρύνεται η γκάμα των γνωστών σου, αλλά η λίστα των φίλων σου εξακολουθεί να παραμένει σε μονοψήφια νούμερα. Κι αυτό γιατί έχεις πια μεγαλώσει και θέλεις δίπλα σου τους ανθρώπους που απέδειξαν με τη συμπεριφορά τους μέσα στο χρόνο ότι μπορείς να τους εμπιστευτείς και να μοιραστείς μαζί τους τις χαρές και τα ντέρτια σου. Ό,τι εμφανίζεται ξαφνικά και πιέζει για να γίνει ένας τέτοιος άνθρωπος, είναι λίγο «too much» που λένε και οι Άγγλοι.

Ίσως να υπάρχουν στις μέρες μας τόσοι πολλοί απογοητευμένοι άνθρωποι επειδή ακριβώς αφέθηκαν σε τέτοιες σχέσεις, πιστεύοντας ότι τα αισθήματα ήταν ειλικρινή και δυνατά. Και η φιλία που νόμιζαν ότι υπήρχε, αποδεικνύεται μια λυκοφιλία, μια σχέση δηλ. που δεν έχει ούτε ρίζες ούτε χώμα για να στεριώσει. Μόνο φτερά για να πετάει από τον έναν στον άλλον. Μια σχέση που κάποια στιγμή θα βγάλει πίσω από την πλάτη σου το πραγματικό συναίσθημά της. Το οποίο μπορεί να μην έχει καμιά σχέση με αυτό που «ξεπουλιέται» μπροστά σου.

Γι’ αυτό να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά. Οι σχέσεις δοκιμάζονται στο χρόνο. Το ίδιο και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Μην εμπιστεύεσαι τους καιροσκόπους που θέλουν κάτι να κερδίσουν από σένα. Θα σε εγκαταλείψουν με την πρώτη ευκαιρία χωρίς να τους νοιάξει.

Και είμαστε ταλαιπωρημένοι άνθρωποι για να φορτωθούμε μια τέτοια σχέση στην πλάτη και στην καρδιά μας. Να έχεις λίγη αυτογνωσία, λίγη υπομονή και θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να σε πείσει ποιους ανθρώπους αξίζει να κρατήσεις στη ζωή σου. Μέχρι τότε φύλαγε λίγο τα νώτα σου, κακό δε θα σου κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου